Burn-out, Stress & Werk

Algemeen

Stress is een vorm van spanning die in ons lichaam optreedt als reactie op externe prikkels en heeft zowel fysieke als mentale gevolgen voor ons als mens. Als we te lang negatieve stress ervaren of als deze te intens is, dan kan dat grote nadelige gevolgen hebben voor zowel ons lichaam als voor onze geest. Ons lijf laat ons dat zien en voelen in de vorm van onder andere: hoofdpijn, spier- en buikpijn, slaapproblemen en hart- en vaatziekten. Mentaal kan het leiden tot overspannenheid, depressie en kan het een burn-out veroorzaken.

Zolang we zorgen dat spanning en ontspanning elkaar afwisselen en met elkaar in balans zijn, is er in principe niets aan de hand. Maar als we niet voldoende rusten en emotioneel ontladen, dan blijft onze boog gespannen staan, wat uiteindelijk resulteert in nóg hogere spanning waardoor stress chronisch van aard kan worden.

Onze wereld draait vandaag de dag razendsnel en maakt dat stress tegenwoordig bijna volksziekte nummer 1 is! Naast de externe omstandigheden en factoren die het ons zo lastig kunnen maken, speelt onze persoonlijkheid bij hoe we omgaan met die spanningen ook een grote rol. Wanneer je bijvoorbeeld een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt, je onvoldoende assertief bent, je meestal dingen alleen wil oplossen of je perfectionistisch bent, is de kans aanzienlijk groter op Burn-out & Stress.

Burn-out, Stress & Werk

Omdat we een groot deel van onze kostbare tijd doorbrengen op ons werk is het van groot belang dat we het ook daar naar onze zin hebben en goed in ons vel zitten. Niet alleen voor werknemer heeft dat voordelen, ook werkgevers profiteren daarvan want een goede verstandhouding en een fijne werksfeer zorgen nou eenmaal voor een meer betrokken en gemotiveerde werknemer!

Als coach en als mens geloof ik er in dat iedereen in de kern sterk en veerkrachtig is. Met die overtuiging in combinatie met het gezegde ‘It’s all about finding the calm in the chaos’ werk ik graag aan het verminderen van stress in speciaal op maat gemaakte Burn-out & Stress-coachingstrajecten.

Ik leer werknemers (opnieuw) te vertrouwen op hun (veer)kracht en eigen kunnen en zet daarbij mijn jarenlange werkervaring als oud HR-professional in op mijn unieke wijze. Met behulp van diverse tools en handvatten doorbreken we belemmerende gedragspatronen en vergroten we onder andere draag- en veerkracht, waardoor ze weer meer ontspannen en mentaal vitaal in het leven én op de werkvloer komt te staan.

Hoe ziet er een ‘Burn-out & Stress op de Werkvloer’-traject bij COACH JE KRACHT uit?

Aan de hand van een eerste gesprek, over het algemeen op locatie van werkgever bespreken we de belangrijkste zaken, knelpunten en wensen. Bij dit gesprek zijn zowel werknemer als werkgever aanwezig, of afhankelijk van de situatie kan het ook apart van elkaar. Belangrijk is er daarbij ruimte is voor beide partijen, omdat het verminderen en voorkomen van problemen op het werk nou eenmaal een gezamenlijke verantwoordelijkheid is.

Afhankelijk van de hulpvraag/vragen* die daaruit komen, wordt er een speciaal op maat gemaakt coachingstraject opgesteld, waarbij we werken aan:

  • Wat zijn de stressveroorzakers op het werk? (bijvoorbeeld: deadlines, werktijden, verantwoordelijkheden, slechte werk/privé-balans)
  • Inzichten in het eigen stressniveau (hoeveel stress kunnen zij maximaal verdragen als die in harmonie werkt met hun persoonlijkheid en levensomstandigheden).
  • Hoe is het gesteld met innerlijke draag- en veerkracht? (bezieling, motivatie en vitaliteit).
  • Welke belemmerende patronen zijn er en hoe kunnen we die ombuigen?

Gaandeweg het coachingstraject blijf ik vraagbaak en achterban voor werknemer en indien gewenst voor werkgever en zal er ondersteund en geadviseerd worden, bijvoorbeeld op het gebied van re-integratie.

* Uit de praktijk blijkt dat Burn-out & Stressklachten vaak te herleiden zijn naar (oud) Verlies wat is meegemaakt. Weet dat medewerkers juist dan bij COACH JE KRACHT aan het perfecte adres zijn vanwege mijn specialisme ‘Verlies & Rouwbegeleiding op de Werkvloer’! Ik verwijs je daarvoor dan ook graag door naar de pagina ‘Verlies, Rouw & Werk’.

 

Dus wil jij als werknemer ook weer ‘back-in-balance’?

Zit jij als werknemer of als werkgever op het gebied van ‘Burn-out & Stressbegeleiding op de Werkvloer’ met vragen of ben je nieuwgierig of ik wat kan betekenen binnen jouw organisatie?

Neem gerust contact met me op, ik help je graag!