Het is oké, als het even niet oké met je gaat…

Deze week had ik een tweetal, zoals ik dat noem  ‘keukentafel- (of kantinetafel)gesprekken’. Dit soort gesprekken vinden, zoals de naam al doet vermoeden, plaats aan tafel bij mensen thuis of op het werk. En aan die keuken- of kantine-tafel schuiven mensen aan die een collectief of gezamenlijk verlies met zich meedragen.

Zo gaat het de ene keer om het verlies binnen een familie van bijvoorbeeld een oma (en tegelijkertijd dus ook een partner, een moeder en misschien ook wel een zus). Maar zo kan het ook gaan over het verlies van een collega wat impact heeft op een team, leidinggevenden, HR-professionals of andere collega’s binnen een organisatie. 

In dit soort gesprekken ligt niet zo zeer de nadruk op coaching (omdat mensen voelen of denken dat ze binnen hun rouwproces  vastlopen en daar hulp bij kunnen gebruiken) maar ligt de focus meer op voorlichting en educatie rondom Verlies & Rouw. Zo geef ik op een openhartige en laagdrempelige manier onder andere uitleg over hoe een gezond rouwproces eruitziet. (Bijvoorbeeld aan de hand van het Duale proces-model, waarbij je in een rouwproces heen en weer slingert tussen verlies en afleiding)

We praten met én luisteren naar elkaar over alles wat er op dat moment komt bovendrijven… Waarbij we van te voren afspreken dat alle gedachten en gevoelens er mogen zijn en dat er niks raar, gek of niet goed is! 

Iedere keer weer vind ik het prachtig om te zien hoe samen praten over Verlies en Rouw zoveel los maakt in/bij mensen. Soms vloeien er ingehouden tranen, gevolgd door troostende woorden en knuffels en voelen mensen daadwerkelijk dat delen, helen is… 💞🫂

En voor zover dat er binnen een familie of team nog niet was, zie ik altijd verbinding ontstaan en zijn mensen na afloop gerustgesteld en weten ze: ‘Ik moet het wel zelf, maar hoef het niet alleen te doen!’, maar ook dat ‘Het oké is, als het even niet oké met je gaat’…

Denk je bij het lezen van deze vrijdagmiddagpost: “Heej, dat zou zo maar eens iets kunnen zijn voor onze familie of organisatie?” Neem dan vrijblijvend contact met me op! Ik plan graag een afspraak met je in om ook bij jou aan de keuken- of kantinetafel plaats te nemen…

Ik wens iedereen bij deze nog mooie vrijdagmiddag en voor daarna een fijn weekend! 

#verlies #rouw #gesprek #tafel #openhartig #educatie #voorlichting #praten #luisteren #gedachten #gevoelens #rouwopwerk #verliesopwerk #handelingsverlegenheid #verbinding #delenishelen #vrijdagmiddagpost #weekend #coachjekracht #uden #maashorst #oisterwijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *