Tranen zijn de woorden die het hart niet uit kan spreken…

Nee, vandaag absoluut geen tranen! Met haar kaken stevig op elkaar geklemd keek ze me vastberaden aan in het begin van onze coachingssessie. En in de voorbije week stapte een andere cliënt bijna huilend de drempel van mijn praktijk over.

Als coach een mooie aanleiding om in beide gesprekken het ook even over die waterlanders te hebben en samen in te zoomen waarom ze er nou juist wel of juist niet waren (of zoals bleek, ze er eigenlijk niet mochten zijn…)

Een reden waarom we (liever) niet huilen vinden we terug in het feit dat we in onze westerse samenleving vaak zijn opgevoed met het idee dat huilen een zwakte is. Terwijl ik persoonlijk vind dat het juist getuigt van kwetsbare kracht!

En het is natuurlijk heel eenvoudig om allerlei excuses te vinden in onze drukke maatschappij waarin zoveel gebeurt, om onze tranen in te houden en weg te slikken. Want we MOETEN eerst nog even dit en daarna MOETEN we eerst nog even dat. We maken simpelweg geen tijd (en dat is anders als dat we geen tijd hebben!) om even stil te staan om te voelen, want als we dat wel deden dan zouden er naar mijn idee veel meer mensen huilen…

Tegenover de redenen om niet te huilen, staan aardig wat redenen om juist wel te huilen. Zo kunnen tranen je bevrijden van opgehoopte energie en opgestapelde emoties. Na een potje janken ontspant ons lichaam zich, verdwijnt die vervelende brok in onze keel en voelen we ons (door de aanmaak van oxytocine en endorfine) weer een stuk beter en opgelucht. Huilen is dus gezond voor ons lichaam en onze geest!

Na het lezen hiervan hoop ik dat je de uitnodiging kunt aannemen om ook jouw tranen eens te laten stromen; dwars door jouw ijzeren wil, jouw dikke beschermingsmuur of stugge overtuigingen heen!

Maak wat van je kostbare tijd vrij voor jezelf en sta eens wat vaker stil, letterlijk en figuurlijk. Ga eens rustig zitten, sluit je ogen en ga met volle aandacht eens van je voeten naar je kruin en merk op wat je lijf eigenlijk tegen je wil zeggen. Wat betekent die constant aanwezige druk op je knieën, jouw onrustig borrelende buik, die zware last op jouw schouders of die zeurende pijn in je nek?

En als stilstaan net niet voldoende is om de tranen los te weken, luister dan eens naar muziek. Muziek is emotie. Zo bijzonder hoe het je opgekropte boosheid of verstopt verdriet kan los maken. Maar ook hoe het je kracht en troost kan brengen en het je uiteindelijk ook weer intens gelukkig kan laten voelen.

Huilen, een potje onbedaarlijk huilen! Wanneer heb jij dat eigenlijk voor het laatst gedaan en hoe voelde jij je toen, wil je dat (hieronder) met me delen?

Heb een mooi weekend en voor degene die bijna Herfstvakantie hebben: een mooie vakantie!

#tranen #tears #huilen #cry #zwak #weak #sterk #strong #kwetsbaar #vulnerabilibty #kracht #power #moed #courage #energie #emoties #emotions #ontspannen #relaxe #lijf #body #geest #spirit #inspiratie #inspiration #vrijdagmiddagpost #weekend #coachjekracht #uden #maashorst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *