Je moet het wel zelf, maar hoeft het niet alleen te doen…

Afgelopen week vroeg ik aan één van mijn cliënten wat ze dacht en voelde bij het woord ‘leunen’.

“Owh”, zei ze vol overtuiging: “Niks mis met leunen!” Past helemaal bij wie ik ben, waar ik vandaan kom, wat ik heb meegemaakt en wat mij allemaal gevormd heeft. Ik ben een sterke vrouw en ben meer dan stevig genoeg zodat ik op mezelf kan leunen. “En”, ging ze trots verder, “anderen mogen en kunnen ook altijd op mij leunen”. “Zolang ik maar niet hoef te leunen bij een ander” grapte ze tenslotte nog even lachend…

Haar uitspraken verbaasde me niet en ik vroeg haar om eens te gaan staan. Ik deed met haar een oefening, waarbij haar lichaam precies liet zien dat wat ze net zelf had beschreven.

Want toen we aankwamen bij dat deel van de oefening waarbij ze ik haar vroeg om fysiek ook op mij te leunen, gebeurde er nogal wat!

Haar lijf reageerde meteen; ze kreeg het zichtbaar warm want haar hoofd kleurde rood en kleine zweetpareltjes vormden zich op haar bovenlip! En terwijl ik haar aanmoedigde dat ze écht op mij mocht én kon leunen, zag ik dat zij haar best deed om zich eraan over te geven. Er leek zo van alles door haar hoofd te gaan en na eventjes in stilte te zijn, rolden er uiteindelijk zachtjes dikke tranen over haar wangen…

Toen een poosje later haar tranen gedroogd waren, vroeg ik haar of ze met me wilde delen wat er tijdens het doen van deze oefening eigenlijk door haar hoofd ging, want lijfelijk waren haar reacties meer dan overduidelijk!

Ze deelde haar gedachten zoals: ‘Mag ik wel leunen op iemand anders, is die ander wel sterk genoeg om mij te dragen?’. ‘Ik wil die ander niet tot last zijn, dus laat ik maar niet leunen!’ en ‘Wat nou als ik wel ga leunen en die persoon weggaat, wat gebeurt er dan met mij?’

De reden dat ik dit met jullie deel is omdat ‘leunen’ heel regelmatig onderwerp van gesprek is bij mij in de praktijk. Die zogenaamde ‘Bikkels’ zoals ik ze met een knipoog altijd noem, hebben helemaal geen hulp nodig én al zeker geen schouder om op te leunen, want ze kunnen alles en iedereen alleen aan! En toch? Wanneer ik dan doorvraag (en jullie snappen nu misschien ook waarom ik dat doe) dan komen er vaak tranen…

Leunen… iets heel fijns in basis. Een plek vol liefde bij iemand waar je mag uitrusten en op adem mag komen.

Maar blijkbaar heeft die medaille toch ook een keerzijde en heeft het ook te maken met ‘durven vertrouwen’ op een ander. Dat de ander wel sterk en stevig genoeg is… Dat die ander er ook daadwerkelijk is voor jou. Voelen dat je het wel zelf, maar niet alleen hoeft te doen. Kwetsbaarheid ten top dus…

Wat zegt het woord ‘leunen’ jou eigenlijk? Wil je dat (hieronder) met me delen? En mocht je nou eens willen sparren over leunen bij mij in de praktijk… weet dat je welkom bent!   

Ik wens iedereen bij deze een fijne vrijdagmiddag nog en voor daarna een heel mooi weekend!

#leunen #lean #sterk #strong #lijf #body #tranen #tears #weduwen #bikkel #bikkelclub #kwetsbaarheid #vulnerability #kracht #power #vertrouwen #trust #liefde #love #coaching #rouw #verlies #burnout #vrijdagmiddagpost #weekend #coachjekracht #uden #maashorst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *