Kwetsbaarheid is onze grootste kracht…

Het gros van de vrouwelijke cliënten die ik in de afgelopen jaren heb mogen begeleiden in mijn praktijk, of dat nou was tijdens een Burn-out & Stress-traject of tijdens een traject rondom Verlies & Rouw, zijn bijna allemaal vrouwen die zoals ik dat altijd met een knipoog noem: ‘lid van de Bikkel-club’.

Vrouwen die zich als ‘het spannend’ wordt, groter maken (net als ik jaren geleden zelf ook steevast deed) en die zich meestal flinker en stoerder voordoen, waardoor het lijkt dat niets en niemand hen kan raken. ‘Bikkel-club-vrouwen’ hebben helemaal geen hulp nodig, geen schouder om op te leunen, want ze kunnen alles en iedereen alleen aan… zo lijkt het althans!

Wanneer ik het in gesprekken met hen voor de eerste keer heb over kwetsbaarheid en jezelf kwetsbaar opstellen, dan halen deze ‘clubleden’ hun neus op en trekken er een vies gezicht bij. In gesprek blijkt dat kwetsbaarheid voor hen synoniem staat voor hulpeloosheid, krachteloos en zwak zijn.

Verderop in de trajecten onderzoeken ze waar die afkeer tegen kwetsbaarheid vandaan komt en daarbij leren de meesten dat jezelf kwetsbaar opstellen helemaal niet zwak, maar juist heel krachtig kan zijn. Ze komen er achter dat het om uiteenlopende redenen een beschermingsmechanisme en een overlevingstactiek is.

Persoonlijk ondervond ik in mijn donkerste dagen alweer jaren geleden dat wanneer ik me kwetsbaar opstelde, mensen juist ook mijn kracht zagen en ik daarmee onverwachts ook anderen heb geïnspireerd om hetzelfde te doen. Ik ondervond aan den lijve dat wanneer je alleen maar power uitstraalt, dat dan de stevige muur om je heen intact blijft en je daarmee andere mensen onbewust van je wegduwt…

Ik leerde dat juíst op de momenten waarop we ons zo gekwetst voelen, juíst de gebeurtenissen die ons zo kwaad, wanhopig of intens verdrietig maken ook waardevolle levenslessen bevatten…

En hoe fijn is het als je dat in verbinding met anderen kunt doen: wel zelf, maar niet alleen! Want zoals één van mijn grote voorbeelden hoogleraar en auteur Brené Brown zo mooi zegt: “Zonder kwetsbaarheid, kunnen mensen niet écht met elkaar verbonden zijn…”

Wat doet het woord kwetsbaarheid eigenlijk met jou en wat maakt deze quote bij jou los? Wil je me dat eens laten weten… ik ben benieuwd!

Ik wens iedereen een fijne vrijdagmiddag en voor daarna een nóg fijner weekend!

#burnout #stress #verlies #coaching #loss #bikkel #bikkelclub #kwetsbaarheid #vulnerability #afkeer #aversion #kracht #power #levensles #lifelesson #verbinding #connection #liefde #love #inspiration #inspiratie #motivation #motivatie #brenebrown #vrijdagmiddagpost #weekend #coachjekracht #uden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *