The upside of Down…

Ooit gehoord van de term: ‘levend verlies’?

Leven met levend verlies kun je zien als chronische, steeds terugkerende rouw. Het is verlies wat niet direct een eindpunt heeft, zoals dat bij verlies door overlijden bijvoorbeeld wel het geval is.

Het feit dat levend verlies door de samenleving vaak niet als zodanig wordt her- of erkend (daarom gebruiken we ook wel de term: verborgen verlies),  maakt het soms extra lastig om mee om te gaan.

Een voorbeeld van levend/verborgen verlies is wanneer je zorgdraagt voor een kind met een beperking…

Op een dag als vandaag, 21 maart, begint volgens de kalender niet alleen mijn favoriete seizoen, maar is het ook ‘Wereld Down Syndroom Dag’.

Omdat mijn jongste dochter het Syndroom van Down heeft, heb ik dus ook dagelijks te maken met dat levend/verborgen verlies.

Aan de ene kant voelt dat  soms rete-zwaar (excusez-le-mot), maar ik houd mijn balans door aan de andere kant ook de positieve puntjes te zien en vooral te voelen…

En zeker op een dag als vandaag, realiseer ik me namelijk dat ze zo heerlijk puur en oprecht is bij alles wat ze doet.

♡ Ze leert mij waar het écht om draait in het leven.

♡ Ze laat zien dat je kunt leven zonder (voor)oordelen en bekijkt alles en iedereen met een open blik.

♡ Verder maakt ze zich absoluut geen zorgen om zaken die zich niet in het ‘nu’ afspelen.

♡ Ze kan ontzettend nuchter en daardoor vaak ook vol humor uit de hoek komen!

♡ Ze is juist niet beperkt wanneer je kijkt naar de ons vaak knellende fatsoensnormen die wij onszelf en anderen opleggen: Just what you see, is what you get!

♡ En het mooie is, ze ‘eist’ ook oprechtheid van haar omgeving. Geen bullshit dus, alleen maar ECHT!

♡ En door haar zwakkere intellect doet zij van nature al waarin ik zo geloof: haar gevoel is ook haar kompas!

Dus ook al is het met tijden écht wel incasseren en aanpoten, ik kan uit de grond van mijn hart en met ontzettend veel liefde zeggen dat zij op een vooraf nooit bedachte manier mijn leven heeft verrijkt!

Misschien draag jij ook wel  levend/verborgen verlies met je mee… hoe ga jij daar mee om en lukt het jou ook om de lichtpuntjes te zien?

#levendverlies #verborgenverlies  #theluckyfew #downsyndrome #downsyndromeawareness #theupsideofdown #werelddownsyndroomdag #worlddownsyndromeday #downsyndroom #zorgintensiefkind #puur #pure #liefde #love #positiviteit #lichtpuntjes #positivequotes  #coachjekracht #uden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *