Ikigai… heb jij het al gevonden?

De inspiratie voor mijn posts/blogs vind ik vaak in mijn coachingssessie, maar ook heel regelmatig door dingen die ik meemaak in mijn persoonlijke leven. Soms zijn dat de wat zwaardere onderwerpen, maar deze ochtend bruiste en borrelde het van de positiviteit!

Want bij het wakker maken van mijn jongste om 6:15 uur vanochtend was ze nog in een zo diepe slaap dat ik het zonde vond om die rust te moeten doorbreken. Ik besloot het dagelijkse ochtendritueel een beetje om te buigen, zodat Daniëlle nog eventjes wat extra tijd kon doorbrengen in haar fijne bedje.

Eerst maar eens naar beneden dus, maar al na een paar minuutjes hoorde ik gestommel en dus liep ik weer terug naar boven. Bij het openmaken van haar slaapkamerdeur trof ik een ontzettend vrolijke Daniëlle aan, die er uitzag alsof ze al uren wakker was!

“Zoooo, wat ben jij vrolijk vandaag!” zei ik. Ze knikte bevestigend en vroeg me of ik wilde weten waarom ze zo blij was. Toen vertelde ze met een grote glimlach om haar mond: “Ik ben zo blij omdat ik vandaag juffrouw Kaylee zie!”. (En nou moet je weten dat ze, deze overigens schat van een juf normaalgesproken iedere dag ziet). Maar blijkbaar was het vandaag dé reden om haar vleugels te geven.

Haar kleren vlogen bijna aan, ze schoot de badkamer om zich te verzorgen en tussendoor werd ik alsmaar overladen met kusjes en knuffels. Haar ontbijtbordje en drinkbeker waren in een mum van tijd leeg en zelfs die vonden wonderbaarlijk zonder enige aansporing hun weg in de vaatwasser! Onderweg naar school zong ze de sterren van de hemel en op school aangekomen zwaaide ze bijna haar arm uit de kom, terwijl ze met overslaande stem riep: “Dag mama, ik ga je missen, tot later!”

Toen ik onderweg vanuit Boxtel terugreed naar Uden bedacht ik me dat ik over die drive, die borrelende motivatie laatst nog een boek las. Dat boek ging over (het vinden van) je IKIGAI.

Kort samengevat is Ikigai is een Japans woord dat de geneugten en de bedoelingen van het leven beschrijft. Het bestaat letterlijk uit IKI (= leven) en GAI(= reden) en het slaat op zowel kleine alledaagse dingen (zoals vanochtend bij ons thuis het geval was), maar kan ook gaan over grote doelen en prestaties in je leven.

Net als bij Daniëlle deze ochtend is zo’n bruisende motivatie een fantastische motor om je ‘aan’ te zetten en kan het je vleugels geven om vooruit te komen in het leven bij kleine maar ook grote dingen. (tip: dit is overigens ook prima toepas- en inzetbaar op jouw werkplek en binnen jouw  bedrijf/organisatie)

Het vinden van jouw ikigai kan je ook kracht en veerkracht geven, twee eigenschappen die je nodig hebt om de soms pittige stormen en donkere dagen in je leven te doorstaan.

Ben jij in de afgelopen tijd ook opgestaan met zo’n borrelend enthousiasme en zo ja… wat was jouw reden om zo gemotiveerd je dag te starten, wil je dat met me delen? Maar mocht het je niet lukken om op eigen kracht jouw ikigai te vinden en wil je onderzoeken waar jouw (veer)kracht ligt, zodat ook jij beter kunt meebuigen met de stormen in jouw leven… weet me dan als coach te vinden!

#blog #ikigai #leven #life #reden #reason #motivatie #motivation #inspiratie #inspiration #enthousiasme #drive #positivevibes #veerkracht #resilience #kracht #power #storm #coaching #coachjekracht #uden #oisterwijk

  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *