Leun op mij…

Afgelopen maandag en dinsdag mocht ik weer! Mezelf heerlijk 2 dagen onderdompelen in nieuwe kennis en kunde op een prachtige plek met evenzo prachtige mensen en ging het allemaal over Systemisch Coachen.

Die dag kwam er weer veel interessante lesstof aan bod, waaronder ook de 5 systemische werkwoorden. En één van die werkwoorden was/is het werkwoord ‘leunen’.

In het begin van de dag toen er voor het eerst over ‘leunen’ gesproken werd, was mijn eerste gedachte: “Niks mis met leunen!” Past natuurlijk ook precies bij wie ik ben, waar ik vandaan kom, wat ik heb meegemaakt wat mij allemaal gevormd heeft tot nu toe. Ik ben tenslotte een sterke vrouw en ben meer dan stevig genoeg zodat ik op mezelf, maar ook anderen op mij kunnen en mogen leunen.

Ik wist diep van binnen al, onder andere door eerdere opleidingen, maar ook door wat ik bij mezelf ben tegengekomen in mijn eigen leven: “Als ik zo meteen maar niet op een ander hoef te leunen”. Maar jawel hoor, natuurlijk volgde aan het einde van de tweede dag dan toch een oefening waarbij de rollen werden omgedraaid. Het was mijn beurt om te leunen…

Mijn lijf reageerde direct door het heel warm te krijgen, sterker nog het zweet brak me ter plekke uit! En terwijl ik mijn best deed me over te geven aan dat leunen, ging er van alles door mijn hoofd en uiteindelijk rolden er zachtjes tranen over mijn wangen.

Gedachten als: ‘Kan ik wel leunen op iemand anders, is die ander wel sterk genoeg om mij te dragen?’. ‘Ik wil die ander niet tot last zijn, dus laat ik maar niet leunen!’ en ‘Wat nou als die persoon zo maar weg-wandeld, wat gebeurt er dan met mij?’

De reden dat ik dit met jullie deel is omdat ‘leunen’ ook heel regelmatig onderwerp van gesprek is in  coachsessies bij mij in de praktijk, vooral wanneer ik weduwen mag begeleiden. Die zogenaamde ‘Bikkel-club-vrouwen’ zoals ik ze met een knipoog noem, die helemaal geen hulp én zeker geen schouder om op te leunen nodig hebben, want ze kunnen alles en iedereen alleen aan!

Maar wanneer ik dan doorvraag (en jullie snappen nu misschien ook waarom ik dat doe) dan komen er vaak tranen… net als bij mij!

Leunen… iets heel fijns in basis. Een plek vol liefde bij iemand waar je mag uitrusten en op adem mag komen.

Maar blijkbaar heeft die medaille toch ook een keerzijde en heeft het ook te maken met ‘durven vertrouwen’ op een ander. Dat de ander wel sterk en stevig genoeg is… Dat die ander er ook daadwerkelijk is en vooral ook blijft. Kwetsbaarheid ten top dus…zo voelt leunen ook voor mij. Wat zegt het woord ‘leunen’ jou eigenlijk? Wil je dat (hieronder) met me delen?

Ik wens iedereen een fijne vrijdagmiddag en voor daarna een heel mooi weekend!

#opleiding #systemisch #coachen #leunen #lean #sterk #strong #lijf #body #tranen #tears #weduwen #bikkel #bikkelclub #kwetsbaarheid #vulnerability #kracht #power #levensles #lifelesson #vertrouwen #trust #liefde #love #vrijdagmiddagpost #weekend #coachjekracht #oisterwijk #uden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *