Vasthouden…

Zo fijn dat we ondertussen stapje voor stapje de beperkende Corona-maatregelen achter ons kunnen laten. Naast het missen van de spontaniteit in het leven, miste ik persoonlijk als echte ‘knuffelkont’ één ding toch wel het meest: fysieke aanraking!

De perioden van lockdown en thuisquarantaine bevestigen alleen maar dat aanraking, naast eten en drinken écht een eerste levensbehoefte is! Aanraking heeft op allerlei vlakken een positieve uitwerking; een liefdevolle omhelzing, een warm lijf, fysieke genegenheid; aanraking heeft invloed op pijnbeleving, het verlaagt de cortisolwaarden en dus kalmeert het ons. Het brengt ons troost en geeft het gevoel geborgen en veilig te zijn. Een goedgeplaatste aanraking is ook een belangrijke manier om ons met elkaar te verbinden.

Het verlangen naar lichamelijk contact was voordat Corona zo’n wezenlijk onderdeel uitmaakte van het leven, een veelbesproken onderwerp in de gesprekken die ik voerde in mijn praktijk met mannen en vrouwen die hun (levens)partner waren verloren. We spraken dan zoals dat met een mooi woord heet over: huidhonger.

Nu we massaal en zo’n lange periode te maken hebben gehad met die social distancing, waarin ik om me heen gevoelens van stress en angst alleen maar zag toenemen, had én heeft (!) dat nog steeds een negatief effect op het mentale welzijn van aardig wat mensen.

Een veelgehoorde conclusie is dan ook dat: “Leven zonder aanraking (de warmte, de zacht- en levendigheid van een ander te voelen) eigenlijk geen leven is!”

Ben jij het met die stelling eens en wil je hieronder eens met me delen wat knuffelen/fysiek contact (of juist het missen daarvan) voor jou betekent?

In deze vrijdagmiddagpost deel ik graag het prachtige gedicht ‘vasthouden’ van Tanja Helderman en wanneer je het leest, snap je vast wel waarom…

Ik wens iedereen bij deze nog een mooie vrijdagmiddag en voor daarna een fijn en vooral knuffelig weekend!

#spontaan #spontaneous #leven #life #knuffelen #hugs #knuffelkont #aanraken #touch #omhelzing #vasthouden #nostress #troost #comfort #verbinding #connection #weduwe #widow #huidhonger #socialdistancing #gedicht #poem #tanjahelderman #liefde #love #coachjekracht #vrijdagmiddagpost #weekend #oisterwijk #uden 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *