Selfcare is giving the world the best of you, instead of what’s left of you…

Bijzonder om te zien hoe een aantal sessies, maar ook een paar privégesprekken in de afgelopen week met elkaar gelinkt leken te zijn. Totaal verschillende mensen allemaal in heel andere situaties, maar met die ene gemene deler, namelijk: Hoe zorg je voor een ander, zonder dat dat ten koste gaat van jezelf?

Voor mij weer inspiratie voor de vrijdagmiddag-quote van deze week: ‘Selfcare is giving the world the best of you, instead of what’s left of you’ (vrij vertaald: Als je voor jezelf zorgt, dan geef je de wereld het beste van jou, in plaats van wat er van jou over is)

Ik kan het me nog levendig voor de geest halen dat ik jaren geleden zelf ook in de positie zat dat ik met regelmaat de zin: “Goh, wat een vervelende en verdrietige situatie zeg… denk je ook aan en zorg je wel goed voor jezelf?!”

Bij het horen van die woorden fronste ik destijds steevast mijn voorhoofd en ondanks dat voelde ik dat het meer dan goed bedoeld was, kon ik er helemaal niks mee! Ik was er van overtuigd dat die ander(en) mijn hulp hard nodig hadden en zorgde daarom zo vol overgave voor anderen, dat ik niet eens inzag dat dat compleet ten koste van mezelf ging!

Lichamelijke signalen zoals moeheid, regelmatig hoofdpijn en slecht slapen negeerde ik totaal en pas toen mijn lijf nóg harder begon te sputteren en ik op een moment kwam dat negeren geen optie meer was, viel het kwartje écht: ik moest OOK goed voor mezelf gaan zorgen!

Die periode was, zoals ik dat altijd zeg: “Een ellendig verpakt cadeautje”, want ik heb er achteraf gezien een ontzettend waardevolle les mee geleerd. Ik heb ondervonden dat mijn kracht tegelijkertijd ook mijn valkuil is. Ik weet ondertussen hoe ik door het maken van bewuste keuzes deze valkuil kan omzeilen. Ik weet nu dat juíst door goed voor mezelf te zorgen, ik zelfs beter voor anderen kan zorgen.

Een gemakkelijk ezelsbruggetje voor mij was destijds om te kijken naar de regels die gelden in een vliegtuig bij turbulentie. Want wanneer de zuurstofmaskers vallen, moet je namelijk éérst je eigen masker opdoen, voordat je een ander kunt helpen!
Je bent niet egoïstisch als je dat doet, je doet juist het tegenovergestelde! Wanneer je anderen goed wilt helpen; écht wilt helpen, dan is het van essentieel belang dat je goed voor jezelf zorgt er daarover hoef je je zeker niet schuldig te voelen!

Zorg jij eigenlijk goed voor jezelf? (En voordat je hierop meteen antwoord geeft (met je hoofd), vraag ik je even 5 minuutjes stil te gaan zitten, je ogen te sluiten en even diep adem te halen en diezelfde vraag ook eens aan jouw lijf  te stellen). En… wil je jouw conclusie hieronder met me delen?

Mocht je hoofd (en/of jouw lijf) tot de conclusie komen dat ‘goed voor jezelf zorgen’ voor jou toch wel lastig is, weet dan dat ik je daarmee kan helpen. Samen onderzoeken naar waar het precies vandaan komt en zorgen dat je jouw (veer)kracht en balans weer (her)vindt… ik help je graag!

Ik wens je een heel fijn weekend en denk dit weekend eens extra aan jezelf!

#zelfzorg #selfcare #geest #mind #lichaam #body #zorgen #takecare #stress #nostress #coachinglife #keuzes #choices #kracht #power #valkuil #veerkracht #resilience #cadeautje #present #inspirationalwords #inspiratie #motivation #prioriteit #priority #zorgenvoorjezelf #balanced #help #vrijdagmiddagpost #weekend #coachjekracht #oisterwijk #uden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *