Omdat de dood een leven lang duurt…

Vandaag, 23 juni is het ‘Internationale Weduwen-dag’ of de ‘Dag van de Weduwe’. Een dag die in het leven is geroepen om speciale erkenning te geven aan de situaties van weduwen van alle leeftijden over de hele wereld.

In landen als Azië, Afrika en India kunnen de gevolgen van weduwe worden extreem zijn met schadelijke, vernederende en zelfs levensbedreigende traditionele gebruiken. In Europese landen spelen dit soort problemen niet op deze manier, maar toch is het nodig om ook hier extra aandacht te hebben voor en te geven aan de positie van weduwen. (en in mijn optiek ook die van weduwnaars).

Want ook in Nederland is nog té weinig opvang voor vrouwen (en mannen) die er alleen voor komen te staan. Er bestaat nog steeds geen wettelijk rouwverlof of rouwuitkering en het ziekteverzuim op het werk is door gebrek aan goede Verlies- en Rouwbegeleiding op de Werkvloer nog steeds erg hoog! Vanuit mijn persoonlijke maar ook jarenlange HR-werkervaring onderschrijf ik dat een begripvolle werkomgeving onmisbare steun en nieuwe houvast kan geven.

Juist omdat de dood een leven lang duurt, is blijvende aandacht vanuit de omgeving belangrijk, ook jaren nadat iemand is overleden, dus daarom speciaal vandaag van mij persoonlijk een diepe buiging voor alle weduwen/weduwnaars in mijn netwerk!

Ondanks alle mooie recente initiatieven lijkt het steeds maar niet te komen tot wettelijke afspraken, maar ik denk ook dat we daar niet op moeten wachten. Naast mijn diepe buiging doe ik daarom vandaag ook een dringende oproep aan ALLE werkgevers in Nederland:

Wacht niet langer op regels die moeten worden opgelegd, maar steek hand in eigen boezem en investeer als goed werkgever in gedegen Verlies- en Rouwbegeleiding op de Werkvloer. En kun je daarbij wel wat hulp gebruiken, neem contact met me op, ik adviseer en ondersteun je graag! (https://www.coachjekracht.nl/werkenverlies/)

Laten we samen een steentje bijdragen en de positie van weduwen (en weduwnaars) verbeteren!

#internationaleweduwendag #weduwe #weduwnaar #widow #widower #verlies #loss #werk #job #verliesopwerk #rouwopwerk #griefsupport #ruimtevoorrouw #verzuim #investeren #oproep #samen #together #werkgever #personeelszaken #hr #aandacht #attention #coachjekracht #oisterwijk #uden

2 response to "Omdat de dood een leven lang duurt…"

 1. By: Patrick Brugman Posted: 22 juli 2020

  Hoi Yvette,

  Ik zit met belangstelling je artikel te lezen. Je schrijft dat er nog geen wet die voor opvang en/of uitkering zorgt. Er is een wet Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Deze wet zorgt voor gemeentelijke ondersteuning op het gebied van zelfredzaamheid, participatie, beschermd wonen en opvang, Alles in het kader voor het welzijn van de burger.

  Onderzoek het maar eens en doe er je voordeel mee..

  Met hartelijke groet,
  Patrick Brugman

  • By: coachjekracht Posted: 24 juli 2020

   Dankjewel voor jouw reactie én tip op deze blog Patrick!

   Ik ben op de hoogte van het bestaan de WMO, maar doel in deze specifiek op het zogenaamde rouwverlof, wat wettelijk in Nederland nog niet geregeld is.

   Hartelijke groet,
   Yvette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *