Bijna is het zover…

Vroeg of laat krijgt ieder mens in zijn leven met Verlies te maken. Soms is het klein, maar soms ook ondragelijk groot. Bij de begrippen Verlies en Rouw wordt in eerste instantie vaak gedacht aan het afscheid nemen van een persoon die ons dierbaar is. Maar er zijn zoveel meer vormen van verlies.

Zo is er verlies bij het wegvallen van je baan of functie of bij het beëindigen van een (liefdes)relatie. En wat te denken over het verlies waar je mee te maken krijgt, wanneer je de diagnose krijgt dat je een chronisch-progressieve ziekte hebt (zoals Parkinson, Reuma of ALS). Bij deze vorm van verlies spreken we ook wel over: levend verlies.

Leven met levend verlies kun je zien als chronische, steeds terugkerende rouw. Het is verlies zonder eindpunt, waarbij je elke dag weer je leven opnieuw moet inrichten en iedere keer opnieuw moet dealen met de effecten die dat heeft op jezelf, jouw omgeving en de toekomst.

Dat je aan verlies op een heel bijzondere manier betekenis kunt geven, bewijzen Peter van den Berg (kreeg op zijn 39ste te horen dat hij Parkinson heeft) alsook Angelique van de Lit (zij kampt met de spierziekte ALS).

Ze stelden samen de bundel ‘Beter leven met chronisch-progressieve ziekte’ samen, waarin praktische informatie wordt afgewisseld met persoonlijke verhalen van chronisch zieken over Verlies en acceptatie, over omgaan met beperkte energie en nog veel meer. Ook vind je er concrete adviezen van zorgprofessionals zoals psychologen en coaches.

Toen ik begin maart in contact kwam met Peter raakte zijn persoonlijke verhaal en missie me. Ondanks dat het zo anders is, heeft het toch ook veel raakvlakken met mijn persoonlijke verhaal en boodschap, dus heb ik ondertussen heel graag een bijdrage geleverd aan het boek door een hoofdstuk te schrijven wat gaat over (hoe kan het ook anders): Verlies- en Rouwbegeleiding op de Werkvloer.

Deze bundel wil hoop, troost en perspectief bieden naast praktische handvatten voor een waardevol leven (bron: https://www.jong-en-parkinson.nl/l/beterleven/)

Eind augustus zal het boek worden gepresenteerd en zal vanaf dan natuurlijk ook verkrijgbaar zijn voor ieder die dat wil: (H)erkenning voor als je zelf chronisch ziek bent, meer begrip en inzicht voor familie, vrienden en collega’s en een handreiking voor professionals voor nóg beter passende zorg.

#chronischziek #chronicillness #parkinson #als #reuma #levendverlies #verlies #loss #rouw #mourning #bundel #boek #book #samen #together #troost #comfort #verliesopdewerkvloer #trots #proud #coachjekracht #oisterwijk #uden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *