Mensen breken niet omdat ze zwak zijn…

“Ik ben moe, zo moe van het altijd maar sterk hebben moeten zijn”, zei ze, terwijl ze eindelijk haar tranen de vrije loop liet.

Ik vond het zo gek nog niet, maar zelf was ze er toch enigszins verbaasd over en ze begreep dan ook niet goed waarom ze volgens haar eigen zeggen ‘nu ineens’ brak.

Ik schetste haar daarom in een notendop haar eigen situatie: Al jaren werkzaam in het onderwijs als bevlogen juf die met hart en ziel voor de klas stond, waarbij werken met (te) weinig collega’s en werken onder hoge druk aan de orde van de dag waren. In de afgelopen maanden vroeg het Corona-tijdperk haar nog eens om zich in snel tempo aan te passen aan de rap veranderende werkelijkheid. Ook de socialdistancing deed een extra duit in het zakje, want we zien hierdoor de veerkracht bij mensen dalen en een negatief effect hebben op de weerbaarheid.

Terwijl ze haar tranen droogde keek ze me, inmiddels iets minder verbaasd aan en zei dat me ze het op deze manier nog niet eerder bekeken had. Ze begreep ineens veel beter dat er ook voor haar, eens een druppel komt die de emmer doet overlopen…

De reden dat ik dit hier deel (overigens met haar toestemming) is dat ik, wanneer ik om me heen kijk dit overal in onze samenleving zie gebeuren.

Ongeacht in welke sector mensen werkzaam zijn zie ik dat veel mensen moe beginnen te raken. In deze onzekere tijd zijn mensen collectief in een verliesproces. Rouwexperts hebben geschreven dat emoties die we nu voelen, zijn te vergelijken met die van Rouw. En dit alles baart me zorgen, juist ook omdat we er helaas nog niet zijn! We zullen waarschijnlijk nog langere tijd door moeten gaan met de aangepaste manier van leven & werken.

Vergeet daarom niet om goed (en in deze periode misschien nog wel extra goed) voor jezelf te zorgen! Want mensen breken niet omdat ze zwak zijn, maar omdat ze te lang sterk zijn geweest…

Herken jij jezelf of jouw (werk)situatie hierin, vraag om professionele hulp! Ik zet een combinatie van mijn skills op het gebied van StressCounseling en Verlies- en Rouw op de Werkvloer voor je in en ondersteun je graag in deze tijd!

Fijn weekend en zorg goed voor jezelf…

#coronavirusNederland #comforting #troost #bemoediging #motivatie #motivation #inspiratie #inspiration #tranen #tears #sterk #power #zwak #weak #samenleving #society #werkvloer #takecare #veerkracht #resilience #socialdistancing #houvol #staystrong #coaching #vrijdagmiddagpost #weekend #coachinglife #coachjekracht #oisterwijk #uden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *