Be strong enough…

In de afgelopen maanden heb ik diverse netwerkbijeenkomsten met ondernemers in Midden-Brabant bijgewoond en ook tijdens andere afspraken, krijg ik steeds weer eenzelfde soort reactie te horen: “Goh, ik wist helemaal niet dat ‘Verlies- & Rouwbegeleiding op de Werkvloer’ bestond!”.

En gaandeweg de gesprekken komen de meesten tot de conclusie dat ze geen idee hebben dat werknemers die te maken hebben met Verlies & Rouw, in de breedste zin van het woord, nog zoveel in de (werk)praktijk voorkomt!

Nóg een gemene deler: Tijdens deze gesprekken krabben veel werkgevers (leidinggevenden, maar ook HR-professionals) zich toch wel een beetje schuldbewust achter de oren en geven toe dat ze  hierbij goed hulp hadden kunnen gebruiken.

Uit de gesprekken blijkt dat hulp welkom was geweest op verschillende vlakken:

  • Sommige gaven aan dat er vooral behoefte was geweest aan algemene informatie over Verlies & Rouw, wat uiteindelijk een bijdrage zou hebben geleverd aan meer begrip voor de werknemer in rouw;
  • Anderen hadden graag meer handvatten gehad als het gaat over hoe om te gaan als werkgever met hun werknemer in rouw die eerste stappen zet om zijn of haar werkzaamheden weer op te pakken en te verweven in het leven na een ingrijpend verlies. Wat zeg je bijvoorbeeld als leidinggevende (maar ook als directe collega) nou wel of juist beter niet?
  • En weer anderen gaven aan dat hulp welkom was geweest bij het opzetten van een zogenaamd rouwprotocol waarin, een beetje kort door de bocht, staat wat leidinggevenden en collega’s in het geval van Verlies- & Rouw op de Werkvloer kunnen doen.

Andersom hoor ik in mijn praktijk juist ook verhalen van werknemers die na het meemaken van een overspoelende verliessituatie aangeven dat ze ten tijde van de terugkeer naar hun werkplek zo’n hoge drempel hebben ervaren.

Enerzijds omdat een werkgever niet wist hoe te handelen (meestal niet vanuit onwil, maar vanuit onkunde), anderzijds gaven ook zijzelf aan dat ze het lastig vonden om in gesprek met hun werkgever bijvoorbeeld hun nieuwe en ook voor henzelf nog onbekende grenzen aan te geven. Deskundige begeleiding had de drempel kunnen verlagen, zo gaven zij aan.

Bevestigingen alom dus waaruit blijkt dat er nog zo veel werk aan de winkel is op het gebied van ‘Verlies- & Rouwbegeleiding op de Werkvloer’!

Ik  zie alleen maar voordelen voor beide partijen als er geïnvesteerd wordt in goede Verlies- & Rouwbegeleiding op de Werkvloer. Herken jij je als werkgever óf als werknemer in dit verhaal: neem contact met me op voor een vrijblijvend (informatie)gesprek.

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken is delen van dit bericht is fijn!

#rouw #mourning #verlies #loss #troost #steun #werk #job #rouwopwerk #griefsupport #begeleiding #werknemer #werkgever #hr #personeelszaken #ruimtevoorrouw #werkvloer #verzuim #benefits #investeren #coachjekracht #oisterwijk #uden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *