Neem de tijd…

Dat communicatie belangrijk is weten de meesten van ons wel. Dat het regelmatig en meestal onbedoeld mis gaat, weten de meesten van ons ook.

Ook bij goede Verlies- en Rouwverwerking op de Werkvloer is het belangrijk dat we weten wat we wel en wat we soms ook beter niet kunnen zeggen, zo blijkt ook in het onderstaande praktijkvoorbeeld:

Na het overlijden van haar al jaren bij haar gezin inwonende moeder, gaf haar werkgever aan dat ze na de uitvaart vooral maar even ‘de tijd moest nemen’ voor het rouwproces.

Het opgeluchte gevoel wat deze woorden haar in eerste instantie brachten, maakte na een paar weken plaats voor grote verbazing toen haar werkgever haar aangaf dat het: “ toch zoetjes aan wel weer eens tijd was om haar werkzaamheden binnen de organisatie op te gaan pakken”.

Toen haar verbazing plaatsmaakte voor boosheid, zat op haar beurt de werkgever weer met de handen in het haar en begreep zij niet waar het was misgegaan. Zij had tenslotte toch ruimte geboden en vond dat ze schappelijk en dus een goed werkgever was in deze situatie.

Een typisch geval van onbedoelde miscommunicatie, want wat de werkgever zich in dit geval niet gerealiseerd had bij het uitspreken van de goed bedoelde woorden: “neem de tijd”, was dat voor haar werknemer in rouw de tijd na het overlijden van haar moeder voor haar gevoel stil was komen staan.

Het verschil zit hem in dit geval in de tijdsbeleving. Aan de ene kant de zogenaamde ‘kalendertijd’: de tijdsbeleving zoals we die ooit hebben afgesproken in onze samenleving. En aan de andere kant de ‘gevoelstijd’: welke tijd zich niet houdt aan die afspraken en zo haar eigen regels heeft.

In dit geval kon ik mijn steentje bijdragen door een vertaalslag te maken en op die manier een brug te slaan tussen beiden en kon het rouw- maar ook het re-integratieproces weer zijn gang gaan.

Is deze situatie voor jullie als werknemer in rouw of wellicht als werkgever herkenbaar? Liep of loopt op dit moment de Verlies- & Rouwbegeleiding op de Werkvloer stroef of zelfs vast? Neem dan contact met mij op… ik sla graag een brug tussen beiden waardoor jullie weer samen verder kunnen!

#communicatie #communication #bruggenbouwer #verbinding #samen #together #rouwopwerk #werkvloer #work #verlies #loss #rouw #mourning #gevoel #feeling #kalender #calender #tijd #time #takeyourtime #coachjekracht #oisterwijk #uden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *