There’s a voice that doesn’t use words: listen…

Terwijl ze haar jas aandoet, pakt ze nog even mijn arm vast. “Dankjewel” zegt ze, terwijl de jonge weduwe me nog even glimlachend aankijkt. “Ons gesprek heeft me ruimte gegeven en ik heb het gevoel dat ik weer even vooruit kan nu.”

Nadat ze vertrokken is en ik in mijn coachruimte ondertussen de kaarsjes uitblaas en het rustgevende muziekje afzet, haal ik ons gesprek in gedachten nog even terug. Ik realiseerde me weer eens dat alleen al geïnteresseerd en oprecht luisteren naar iemand zo ontzettend waardevol is en er daardoor voelbare verbinding ontstaat!

Niet alleen als je net als ik het vak beroepscoach uitoefent, maar ook in het dagelijkse leven is luisteren zo belangrijk. Zoals Leo Buscaglia in zijn gedicht ‘Luisteren’ zo mooi beschrijft:

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij adviezen te geven, 
dan doe je niet wat ik je vraag.

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij te vertellen
waarom ik iets niet zo moet voelen als ik voel, 
dan neem je mijn gevoelens niet serieus.

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij denkt dat jij iets moet doen
om mijn probleem op te lossen,
dan laat je mij in de steek,
hoe vreemd dat ook mag lijken.

Dus, alsjeblieft,
luister alleen maar naar me
en probeer me te begrijpen.

En als je wilt praten,
wacht dan even en ik beloof je
dat ik op mijn beurt naar jou zal luisteren.

Ook wanneer je kijkt naar Verlies- & Rouwbegeleiding op de Werkvloer is luisteren een essentieel onderdeel. Maar niet alleen bij het meemaken van een overspoelende verlies-ervaring, sowieso lijkt in de snelle wereld waarin we tegenwoordig leven oprecht geïnteresseerd zijn in en écht luisteren naar onze medemens (al dan niet in rouw) steeds verder naar de achtergrond te verdwijnen. De kwantiteit maar belangrijker nog de kwaliteit van gesprekken mist steeds vaker in onze stressvolle samenleving.

Hoe ervaar jij dit eigenlijk als werknemer of als werkgever? Ben jij zelf nog oprecht geïnteresseerd in jouw medemens/collega en maak jij regelmatig tijd voor een gesprek wat er écht toe doet? En zijn de mensen in jouw werk- maar ook in jouw privéomgeving ook daadwerkelijk geïnteresseerd in jou en voel jij je gehoord en gezien?

#luisteren #listen #oprecht #echt #geniuinely #ruimte #space #geenadvies #noadvice #justlisten #verbinding #link #verlies #loss #rouw #mourning #rouwophetwerk #jongeweduwe #weduwe #widow #coaching #samenleving #society #makeadifference #doeslief #rouwcoachinrouw #coachjekacht #oisterwijk #uden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *