Soms is er zoveel wat we voelen… maar zo weinig we zeggen kunnen!

Afgelopen zaterdag sprak Jacobine op NPO 1 over rouw met de Vlaamse rouwspecialist en klinisch psycholoog Manu Keirse. (https://www.npostart.nl/jacobine/16-11-2019/KN_1708964?utm_medium=refferal&utm_source=tvblik).

Tijdens het gesprek kwam onder andere aan de orde welke plaats rouw in onze tegenwoordige maatschappij inneemt in vergelijking met hoe het er vroeger aan toe ging. Ook kreeg ik weer de bevestiging dat mijn missie nog lang niet geslaagd is, want duidelijk werd dat er nog steeds (te) weinig aandacht is voor rouw in de werksituatie.

Op de vraag: ‘of rouwen hard werken is?’, werd er door Manu bevestigend geantwoord. In de praktijk zijn er legio voorbeelden aan te halen, waaruit blijkt dat werkgevers nog steeds onvoldoende op de hoogte zijn. Rouwbegeleiding op de werkvloer is dan ook niet eenvoudig en het laat vaak te wensen over. Meestal niet vanuit onwil, maar vanuit onvermogen en onkunde, wat maakt dat het (ziekte)verzuim onder rouwende werknemers hoger is dan nodig. (bij vrouwen is dat gemiddeld 115 dagen en bij mannen is dat gemiddeld 90 dagen).

Net zoals Manu aangeeft in het interview en ikzelf ook aan den lijve heb ondervonden vanuit mijn werk- en persoonlijke ervaring, kan een begrijpende werkomgeving onmisbare steun geven en kan werk zelfs dienen als krachtbron tijdens een verlies- & rouwproces.

Onderdeel van mijn missie is niet alleen rouwende werknemers bijstaan op de werkvloer in hun verliesproces, maar ook informeer en train ik HR-professionals en leidinggevenden en geef ik workshops voor naaste collega’s, zodat zij weten wat wel en wat misschien beter te laten bij rouw op de werkvloer!

Kun jij als werknemer in rouw, of als werkgever met een werknemer die te maken heeft (gehad) met een ingrijpende verlieservaring ondersteuning gebruiken over hoe om te gaan met rouw op de werkvloer? Lees gerust verder op mijn website https://www.coachjekracht.nl/ of neem vrijblijvend contact met mij op.

#rouw #mourning #verlies #loss #werk #job #werkvloer #personeelszaken #hr #personeel #humanresources #backtowork #verzuim #krachtbron #troost #steun #comfort #begeleiding #training #informatie #information #werknemer #werkgever #coachjekracht #oisterwijk #uden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *