Dear Stress, Let’s break up!

Helemaal de hippe trend van tegenwoordig volgend heeft ook deze week een naam/thema gekregen: de “week van de werkstress”, wat heb je vast wel ergens in de (social) media meegekregen. Doel van deze week is om zoveel mogelijk werknemers te laten inzien dat werkstress is te voorkomen.

Voor degene die het toch gemist hebben, even een korte uitleg: Werkstress is spanning/druk door of op de werkvloer, veroorzaakt door externe prikkels, wat leidt tot negatieve en uiteindelijk vaak ook ziekmakende reacties.

Ter illustratie een voorbeeld van zo’n ochtend vol externe (werk)prikkels:

Nadat je in de ochtend de kinderen keurig op tijd hebt overgedragen aan de leerkracht, loop je langs het raam en terwijl je nog even vrolijk zwaait naar de kids, ontvang je een eerste melding op je smartwatch die je op de hoogte stelt van een zojuist binnengekomen werkmailtje. Terwijl je je vervolgens handsfree bellend met kantoor een weg baant door de hectische ochtendspits, woon je vervolgens met volle aandacht het wekelijks werkoverleg bij, natuurlijk mét een lijstje van de te bespreken agendapunten.

Na het overleg open je met een kop sterke koffie je gisteren nog bijgewerkte mailbox en tot je schrik staat de ‘ongelezen-berichten-teller’ op maar liefst 40! En of dat op zichzelf al niet voldoende druk veroorzaakt, staan er ook nog eens 8 berichten tussen die door de verzender vooraf zijn aangemerkt met een uitroepteken, of te wel: hoge prioriteit!

De telefoon rinkelt en terwijl er tegelijkertijd een collega aan je bureau staat met een meer dan dringende vraag kijk je wanhopig op de klok… nog maar 5 uurtjes te gaan!

Toegegeven, het is een lichtelijk overtrokken voorbeeld misschien, maar je begrijpt vast wat ik bedoel met externe prikkels! Prikkels waarvan je bloeddruk stijgt, je hart in keel klopt, je het warm krijgt, het zweet je uitbreekt én waarvan je aan het einde van de dag met een stijve nek en nét zo stramme schouders huiswaarts keert.

Wanneer we de werkstress willen verlagen dat kan dat door te focussen op het verminderen van die externe prikkels, ofwel zaken die buiten onszelf liggen. Ik ben er voorstander van om, ook als het gaat om werkstress, eens goed naar jezelf te kijken. Want wat vertel jij jezelf over die externe prikkels en hoe reageer jij daar eigenlijk op?

Wanneer jij:

  • perfectionistisch bent;
  • een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt;
  • meer dingen tegelijkertijd wil doen;
  • te weinig adempauzes/rust neemt, of
  • geen grenzen kunt/durft te stellen,

dan is uit onderzoek gebleken dat je stress-gevoeliger bent!

Een vervelende conclusie? Nee hoor, want er valt wat aan te doen!

Middels een speciaal op jouw maat gemaakt ‘Less-Stress-traject’ bij COACH JE KRACHT kun je namelijk leren omgaan met jouw perfectionisme. Leer je (beter) jouw grenzen aangeven of leer je hoe je je verantwoordelijk kunt voelen voor datgene waar jij ook daadwerkelijk verantwoordelijk voor bent! Leer je ook hoe je (adem)pauzes kunt inplannen en hoe dat al heel snel zijn vruchten afwerpt… ook op de werkvloer!

Wil jij ook dat die overvolle mailbox of die continue rinkelende telefoon geen, of in ieder geval veel minder vat op je hebben?  Neem contact met me op en samen gaan we jouw werkstress te lijf! En wist je dat veel werkgevers bereid zijn om (een gedeelte van) een dergelijk coachingstraject te vergoeden? In een vrijblijvend kennismakingsgesprek geef ik je hierover graag meer informatie.

#weekvandewerkstress #werkstress #workstress #stress #spanning #werk #work #oplossing #solution #stressreductie #lessstress #werkenaanjezelf #bewustwording #persoonlijke ontwikkeling #mindset #coachjekracht #oisterwijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *